2016 aktif konular listesi

2018 TYT barajını geçmek için kaç net gerekiyor?

  • ösym



TYT Sınav Sistemi hakkında kısa bir ön bilgi verecek olursak: TYT sınavı ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye geçişte ilk adım olarak nitelendirilebilir. Sınavda 120 soru sorulacak soru dağılımlarını kontrol edersek:

40 Temel Matematik
40 Türkçe
5 Tarih
5 Coğrafya
5 Felsefe
5 Din Kültürü
7 Fizik
7 Kimya
6 Biyoloji

şeklindedir. Adaylara 120 soruyu cevaplamaları için toplam 135 dakika süre verilmektedir. TYT‘nin YGS’den en büyük farkı ise sınava giren adayların arasında Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık farkı olmamasıdır. Mesela sayısal çıkışlı bir adayın sınavda yaptığı 1 Fizik sorusu ile 1 Tarih sorusu ona aynı puanı getirecektir.

TYT Barajı Kaç Puan Olacak?

Nüfus cüzdanını kaybedene para cezası kalktı mı?

  • meb



Yeni torba kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Buna göre nüfus cüzdanlarını kaybedenlere kesilen 90 TL'lik ceza kaldırılıyor.

İşte torba kanunda nüfus işleriyle ilgili yer alan detaylar:

Kimlik kartında yer alacak biyometrik verinin türü, niteliği ve alınma yaşı Bakanlıkça belirlenecek. Biyometrik verisi alınacak kişilerin şahsen müracaatı esas olacak. Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartı müracaatı veli veya vasileri ile bildirim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından yapılacak. Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak.

KİMİN TESLİM ALACAĞI BELİRLENEBİLECEK

YGS Barajının Arttırılması Nasıl Değerlendirildi?

  • ösym



YGS'de 140 barajının 150'ye çıkarılmasını rektörler olumlu karşıladı. Baraj olsaydı geçen yıl 30 bin öğrencinin üniversiteye giremeyeceğini belirten uzmanlarsa "Uygulamadan 'özel'ler etkilenir" dedi.

Üniversiteye girişte ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) 140 baraj puanı 150'ye çıkarıldı. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yaptığı bu uygulama ile önceki yıllarda 16 net yapan aday barajı aşarken, artık 20 net yaparsa ikinci aşamaya girmeyi hak edecek. Üniversite rektörleri yeni uygulamayı Hürriyet'e değerlendirdi. Rektörlere göre, 150 barajı yükseköğretimde kaliteyi arttırmak için önemli bir adım. Eğitim uzmanları ise, 150 barajı geçen yıl uygulansaydı, farklı puan türlerine göre 90 bin ile 200 bin adayın etkileneceğini, tercih yapan yaklaşık 30-40 bin kişinin ise üniversiteye giremeyeceğini belirtti.

Üniversitelerin içerik ve eğitim kalitesi neden sorgulanmıyor?

  • ösym



YÖK kaynaklarına göre bir öğrencinin yıllık maliyeti 9.000TL dir. Bu durumda kalan boş kontenjanların lisans bazında 33 bin öğrencinin 4 yıllık maliyeti 1.168 milyar liradır. Yani bu boş kontenjanların ülkemize maliyeti 1.168 milyar Türk lirasıdır.

YÖK bu yıl YGS'de 140 olan puan barajını 150 yapmış. Ne anlamı var bilemiyorum ama bana oldukça mantıksız geldi. Neden mi? ülkemizde 185 üniversite var bu üniversitelerin öğrenci alım sistemi hakkında sürekli konuşuluyor. Sanki eğitim sorunlarının bütün çözümü bu öğrenci alım sistemini değiştirmekle düzelecekmiş gibi sürekli burası ile uğraşıyoruz. Ama nedense hiç süreç ve çıktı ile ilgilenen yok.

Yeni özel güvenlik kimlik kartları nereden alınacak?

  • meb



Özel güvenlik görevlilerinin Pasaport Daire Başkanlığı'nda basılacak son teknoloji ile taklit edilemez şekilde tasarlanmış yeni kimlik kartlarının, bu senenin ilk çeyreğinde adreslerine gönderileceği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, barkod okuma ve filigran gibi güvenlik bileşenlerinin çok yüksek teknoloji ile donatıldığı yeni "özel güvenlik kimlik kartları" 2016'nın ilk çeyreğinde hem özel güvenlik görevlilerine, hem yöneticilerine ayrı ayrı basılacak.

Türkiye genelindeki özel güvenlik çalışanları, taklidinin imkansız olduğu belirtilen yeni kimlikleri için 81 ildeki Özel Güvenlik Şube Müdürlüklerine internet üzerinden başvuru yapacak. Yeni kimlikler için başvuranlardan biyometrik fotoğraf istenecek. Özel güvenliklerin yeni kimliklerini Pasaport Daire Başkanlığı basacak.

2018 Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ne kadar?

  • meb



MTV hesaplama ve araç vergi sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen işlemlerdendir.

MTV yani motorlu taşıtlar vergisi her yıl 2 dönem olmak üzere vergi dairesine yatırılması gereken bir vergidir. Motorlu taşıtı olan her vatandaş bu vergiyi ödemesi gereklidir.

Naci Ağbal'dan çok önemli MTV açıklaması

Naci Ağbal: Yüzde 40 MTV artışı bu yıl otomobil alacaklar için uygulanmayacak.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 2018’DEN İTİBAREN YÜZDE 40 ARTIYOR

Yeni yılda pasaport harçları ne kadar olacak?

  • meb



Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2017 yılı vergi artış oranları da belli oldu. 2017 yılında pasaport harçları için ne kadar ödeme yapacağız? İşte ayrıntılar…

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2017 yılı vergi artış oranları da belli oldu. Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp, hazırladığı haberde vergi artış oranlarını baz alarak tahmini 2017 yılı vergi ve harç tutarlarına yer verdi. Buna göre 2017 yılında alınacak vergiler iyi ihtimalle yüzde 3.83; kötü ihtimalle yaklaşık yüzde 6 artacak.


Vergi Usul Kanunu’na göre her yıl vergi artışları, Ekim ayında açıklanan 12 aylık Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artış oranında yapılıyor. Eylül 2015 ile Eylül 2016 yılı ortalama 12 aylık ÜFE artışının yüzde 3.83 olmasıyla birlikte 1 Ocak 2017’de vergiler artacak.

Yeni engelli ehliyeti nasıl olacak?

  • meb



H sınıfı ehliyetler değişiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan ''Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sürücü belgesi sınıfları yeniden belirlendi. Engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir daha alınmayacak. Peki yeni engelli ehliyet prosedürü nasıl olacak?

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engellilerin hastaneden alınacak rapora göre ehliyetlerinin H Sınıfı yerine A ve ya B sınıfı olarak verilecek.

Engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir daha alınmayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engelliler hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporuna göre trafik şube müdürlüğüne ve kursa müracaat edip A veya B sınıfı olarak ehliyetlerini alacaklar.

H Sınıfı Ehliyetler Değişiyor

Yeni kimlikler nerelerde kullanılabilir?

  • meb



Tek renk olacak yeni kimlikler 3 yıl içinde dağıtılacak...

Nüfus cüzdanlarının yerini alacak yeni kimlik kartlarının dağıtımına Kırıkkale'den başlanacak. 3 yıl içinde yurt genelinde dağıtımının tamamlanması planlanan yeni kimlikler tek renk olacak. Böylelikle kimliklerdeki "cinsiyet ayrımı" ortadan kalkacak.

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan yeni kimlik kartlarının basılıp dağıtılmasına yönelik tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Nüfus hizmetleri kanununda hazırlanan değişikliklerin yasalaşmasından itibaren yeni kimliklerin dağıtılmasına Kırıkkale'den başlanacak. Yeni kimlikler 3 yıl içinde tüm vatandaşlara verilmiş olacak.

Yeni kimlikler hangi renk olacak?

  • meb



Nüfus cüzdanlarının yerini alacak yeni kimlik kartlarının dağıtımına Kırıkkale'den başlanacak. 3 yıl içinde yurt genelinde dağıtımının tamamlanması planlanan yeni kimlikler tek renk olacak. Böylelikle kimliklerdeki "cinsiyet ayrımı" ortadan kalkacak.

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan yeni kimlik kartlarının dağıtımına Kırıkkale'den başlanacak, tüm vatandaşlara 3 yıl içinde ulaştırılması planlanan yeni kimlik kartları 10 yıl geçerli olacak.

Nüfus cüzdanlarının yerini alacak yeni kimlik kartlarının dağıtımına Kırıkkale'den başlanacak. 3 yıl içinde yurt genelinde dağıtımının tamamlanması planlanan yeni kimlikler tek renk olacak. Böylelikle kimliklerdeki "cinsiyet ayrımı" ortadan kalkacak.

YÖK Tıp fakülteleri kontenjan sayısını açıkladı

  • ösym



YÖK, bu yıldan itibaren tıp fakültelerinin kontenjanlarını 12 bin 500'ü geçmeyecek şekilde planladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıldan itibaren tıp fakültelerinin kontenjanını 12 bin 500'ü geçmeyecek şekilde planladı.

AA muhabirinin YÖK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kurul, tıp fakültelerinin kontenjanıyla ilgili Sağlık Bakanlığının taleplerini ve Türkiye'nin istihdam imkanlarını da dikkate alarak yeni bir planlamaya gitti.

Buna göre, Sağlık Bakanlığının gelecek yıllara ilişkin planlamalarını göz önünde bulunduran YÖK, tıp fakültelerinin kontenjanlarını bu yıldan itibaren artırmama kararı aldı.

YÖK yetkililerince şu değerlendirmelerde bulunuldu:

Çipli kimlik kartı pasaport yerine geçer mi?

  • meb



Yeni kimlikler 10 yıl geçerli olacak. Erkeklere mavi, kadınlara pembe kimlik uygulaması kalkacak, erkek ve kadınlar için tek renk kimlik kartı verilecek. Yeni kimlikler seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Yeni kimliklerin üzerinde kişiye ait kimlik bilgilerinin güvenli şekilde saklanabileceği bir çip yer alacak. Bu kimlikler bilgi sızdırmaya karşı güvenlik sağlayacak.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemi kullanılacak yeni kimlikler, taklit ve tahrif edilemeyecek. Yeni kartlar, başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak ve anında bloke edilecek. Bu kartların kopyalanması ya da üzerindeki verilerin değiştirilmesi mümkün olmayacak.

Nüfus cüzdanlarının yerini alacak yeni kimlikler artık mavi ve pembe yerine tek renk ve çipli olacak. Yeni kimliklerin dağıtımına Kırıkkale'den başlanacak, tüm kimlikler 3 yıl içinde yenilenecek.

Yeni Çipli Ehliyet için Online Randevu Nereden Alınır?

  • meb



Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgesi işlemleri ile ilgili online randevu sistemini hizmete sundu.

Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı. Sürücü belgeleri 5 yıl içerisinde değiştirilebilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, sürücü belgesi sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemi hizmete açıldı.

Vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Yeni Sürücü Belgesi Online Randevu Almak için Tıklayınız

Ehliyet Yenilemek Zorunlu Mu?

  • meb



Ehliyetleri yenilemek için nereye başvurulacak? Ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Ehliyet yenilemek zorunlu mu süresi var mı? Yeni ehliyetlerin süresi var mı? Yenilemek için sağlık raporu alınacak mı?

Yeni ehliyetler dağıtılmaya başlandı. Herkesin merak ettiği konu ise 2016 öncesi ehliyet alanlar ehliyetlerini yenisiyle değiştirecekler mi?

Çok sayıda ehliyet sahibi bir an önce değişiklik yapmak için acele etse de aslında acele etmeyi gerektirecek bir zorunluluk yok. Çünkü mevzuatta eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için 5 yıllık süre sınırı konulmuş bulunmakta. Sonuç olarak sürücüler 5 yıl içerisinde yeni ehliyetlerini alabilirler

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü 1 Ocak itibarıyla yenilenmesi işlemlerine başlanan sürücü belgeleri için vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemini devreye soktu.

Yeni sürücü belgesi için nasıl başvurabilirim?

  • meb



Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu (http://surucurandevu.egm.gov.tr/) sisteminden başvuru yaparak herhangi bir trafik tescil kuruluşundan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-mail adresinin bulunması gerekmektedir. Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.

Yeni sürücü belgesi randevu almak için tıklayınız

Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.