2018 aktif konular listesi

Tazelenme üniversitesi hangi üniversitelerde var?

  • rektör



Türkiye her fırsatta genç nüfusu ile övünen bir ülke. Ancak yaşlanma oranındaki artış yakın gelecekte “gençlik” avantajını ortadan kaldırabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı son yıllık veriye göre, “yaşlı” kabul edilen 65 yaş ve üzerindekilerin toplam nüfus içerisindeki oranı 2014 yılında yüzde 8 iken, 2015 yılında 8.2’ye yükselerek 6 milyon 495 bin kişiye ulaştı. Dünya nüfusu içerisinde “yaşlı” oranı yüzde 8.5. Yani Türkiye pek de genç bir ülke değil. Dünya ortalamasına yakın yaşlı nüfusa sahip. Her ne kadar Monako’daki gibi yüzde 30.4, Japonya’daki gibi yüzde 26.6 ve Almanya’daki gibi yüzde 21.5 oranında yaşlımız bulunmasa da Türkiye “yaşlılıkta” 167 ülke arasında 66. sırada.

2018 Sonbahar Dönemi Seviye Tespit Sınavı Sonuçları Açıklandı

  • rektör



Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından Eylül 2018 tarihinde yapılan 2018 Sonbahar Dönemi (2) Seviye Tespit Sınavı sonuçları Kurulumuz web sitesinde Ekim 2018 tarihinde açıklanmıştır.

Sonbahar Dönemi Seviye Tespit Sınavı Sonuçları Açıklandı Tıkla Öğren

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından sınavla ilgili itiraz ve talepler incelenerek değerlendirilmiştir. Üniversite Bilim Komisyonunca bazı sorularda şıkların hatalı olduğu tespit edilmiş ve Mühendislik alanlarında 4 soru iptal edilerek kalan sorular üzerinden (96 soru) yeniden sonuçlar hesaplanmıştır. Yeni sınav sonuçlarını Kurulumuz web sitesinden ( https://yoksis.yok.gov.tr/DenklikSinavSonuclari/ ) öğrenebilirsiniz.

MTV borç sorgulama nasıl yapılır?

  • meb



MTV borç sorgulama ve MTV hesaplama işlemleri için araştırma yapan araç sahipleri, borcunu nasıl öğrenebileceğini ve nasıl ödeyeceğini internet üzerinde sorguluyor. Peki MTV borç sorgulama nasıl yapılır? MTV hesaplama işlemi nasıl yapılır?

MTV borç sorgulama işleminin nasıl yapılacağını araştıran otomobil sahipleri, ödeyecekleri Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) için miktarı araştırmaya başladı. Peki MTV borç sorgulama nasıl yapılır? MTV hesaplama nasıl yapılır?

MTV BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ödemesini yapmak isteyen vatandaşlar, borç sorgulama işleminin nasıl yapılacağını merakla araştırıyor. MTV ödemesini merak eden vatandaşlar, 2018 yılında ödeyecekleri MTV miktarını nasıl öğreneceğini internet üzerinde sorguluyor.

YKS sayısal puan türünde test ağırlıkları nedir?

  • ösym



Yükseköğretim Kurumları Sınavı yabancı dil oturumunda, İngilizce, Almanca, Fransızca'ya ek olarak Arapça ve Rusça testleri de yer alacak. YKS'de tüm puan türlerinde birinci ve ikinci oturumların test ağırlıkları da belirlendi.

ükseköğretim Kurulunca (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yabancı dil oturumunda İngilizce, Almanca, Fransızca testlerine ek olarak Arapça ve Rusça testlerinin de yer alacağı duyuruldu.

YÖK'ün internet sitesinde yer alan "Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları" bölümü güncellenerek yeni bilgiler paylaşıldı.

TYT’de Temel Matematik testinin ağırlığı ne olacaktır?

  • ösym



TYT’de her bir test, daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olacaktır. Dolayısıyla TYT sınavında, Türkçe testinin ağırlığı %33, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %17, Temel Matematik testinin ağırlığı %33, Fen Bilimleri testinin ağırlığı ise %17’dir.

Eğitim kampüsü projesi nedir?

  • eokul



Lise eğitimini şehir dışına taşımayı hedefleyen ''Eğitim Kampüsü'' projesi ilk bakışta iyi düşünülmüş ''akıllı proje'' gibi gözüküyor. ''Daha iyi bir eğitim için'' olması gereken her şey proje kapsamında neredeyse düşünülmüş gibi. Hani ''sadece kuş sütü eksik'' denir ya, işte tam öyle! Peki, eğitim kampüsleri gerçekten eğtimin kalitesini yükseltmek için tek başıan yeterli mi?

Makro konular gündemimizi o kadar meşgul ediyor ki, ciddi sonuçlar doğuracak olsa bile, bazı konular gündemimize girmeden, bilgilenmeden ve tartışılmadan uygulama sürecine giriyor. ''Eğitim Kampüsü'' de böyle bir konu.

Şehirlerin dışında kurulması düşünülen eğitim kampüsleri projesinde ciddi aşamaya gelindi. Milli Eğitim Bakanlığı, proje kapsamına aldığı sekiz ilde yapılacak kampüslerin mimari proje yarışmasını sonuçlandırdı.

''EĞİTİM KAMPÜSÜ'' PROJESİ NEDİR?

Hangi okula kaç kişi yerleşti?

  • eokul



Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu İmam Hatip Lisesi kontenjanının yüzde 69'unun boş kaldığını belirtti.

TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP'li Ceyhun İrgil'in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2017 TEOG kapsamında okul türlerine göre yerleştirilen öğrenci sayılarını açıkladı.

MEB'in yanıtta verdiği rakamlara göre, daha öncesinde açıklanmış olan Fen Lisesi kontenjanında hiç boş yer kalmazken, Anadolu Lisesi kontenjanının yüzde 1,7, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kontenjanının yüzde 45, Anadolu İmam Hatip Lisesi kontenjanının ise yüzde 69'u boş kaldı.

HANGİ OKULA KAÇ KİŞİ YERLEŞTİ?

YÖK TEBİP projesinin amacı nedir?

  • rektör



YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK TEBİP projesine ilişkin bilgi vererek, "Bu projenin amacı iyi öğrenciler yetiştirmekten öte temel bilimlerde bilim insanı yetiştirmektir" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, YÖK TEBİP projesinin dünyada ve Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Bu projede Türkiye genelinde bütün üniversitelerimizde temel bilimlerde ilk üç sıradaki başarılı öğrencilerimiz için bir sınıf kurduk. Müracaatları aldık ve seçkinci bir yaklaşım sergiledik. Bu projenin amacı iyi öğrenciler yetiştirmekten öte temel bilimlerde bilim insanı yetiştirmektir. Bizim amacımız sizleri bilim insanı olarak Türkiye’ye kazandırmaktır. Bu projede iyi öğrenci ve iyi kurgu lazım. Sizleri zorlayan müfredat özel bir müfredat. Çünkü sizler özelsiniz. Sizleri Türkiye’nin yarını için yetiştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özel Eğitim Materyalleri Kataloğu Yayınlandı

  • eokul



Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin eğitim öğretim imkânlarından en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 66 farklı çeşit materyal seti hazırlanarak ilk aşamada orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin öğrenim gördüğü okullara ulaştırılmıştır.

II. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması Kataloğu Yayımlandı

  • eokul



Eğitim öğretim sürecinde materyal kullanımını yaygınlaştırmak, özgün materyal ve etkinlik örneklerinin paylaşılmasını sağlayarak öğretmen ve öğretmen adaylarının eğitime katkılarını artırmak amacıyla ilkini 2016 yılında düzenlediğimiz Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması’na başvurusu yapılan 1415 ürünün yer aldığı katalog basılarak özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan öğretmenlere ulaştırılmak üzere gönderilmeye başlandı.

Tam gün eğitimde öğle arası kaldırıldı mı?

  • eokul



Tam gün eğitim yapılan okulların öğle arası dinlenme süreleri ile ilgili çok önemli bir karar alındı. Osmaniye’de 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde normal eğitim yapılan okullardan seçilen pilot okullarda öğle araları kaldırıldı.

Tam gün eğitim yapılan okullarda öğle arası kaldırılıyor

İlkokulların giriş çıkış saatleri belirlenmesi husunda önemli bir uygulamaya geçiliyor. Osmaniye Valiliği tarafından alınan kararda 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde belirlenen okullarda öğle arası kaldırılıyor. Normal eğitim yapılan okullarda öğle arasının kaldırılması bu uygulamadan sonra diğer illerde de hayata geçirilebilir.

TAM GÜN EĞİTİMDE ÖĞLE ARASI KALDIRILDI

Mesleki ve teknik Anadolu liselerine ek puan verilecek mi?

  • eokul



Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay: Ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42'si mesleki eğitimi tercih ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42'sinin mesleki eğitimi tercih ettiğini bildirdi.

Gülay, Antalya'da bir otelde düzenlenen Mesleki Eğitim Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, güçlü ülke olmanın koşullarından birinin de nitelikli mesleki eğitim olduğuna işaret etti.

Ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42'sinin mesleki eğitimi tercih ettiğini, Türkiye'nin çok büyük bir genç potansiyelinin bulunduğunu ifade eden Gülay, "Öğrencilerimize hem milli manevi değerlerini öğreteceğiz hem ahlaklı bir usta olması için uğraşacağız hem de globalleşen dünyada yeni teknolojileri aktaracağız." dedi.

Meslek liselerinde "yetenek" dönemi başlatılacak

  • eokul



Millî Eğitim Bakanlığınca, meslek liselerinde öğrencilerin yeteneklerine göre alanlara yerleştirilmesi konusunda sahada yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Antalya´da devam eden Mesleki Eğitim Çalıştayı´na katılan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, mesleki eğitime ilişkin 2014-2018 yıllarını kapsayan Strateji Belgesi´nde yer alan hemen hemen tüm konuları hayata geçirdiklerini belirtti. Gülay, bu kapsamda tematik liselerin açıldığını, stajların zorunlu hale getirildiğini, beceri eğitimlerinin iş başında yapılmasının sağlandığını, devletin sigorta teşviki uygulamasının başlatıldığını, yeni alan ve dalların açıldığını anlattı.

İSİFAM yüksek lisans başvurularında ALES veya yabancı dil şartı var mı?

  • rektör



İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Tezsiz Yüksek Lisans Programı bahar dönemi başvuruları başladı.

İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden (İSİFAM) yapılan açıklamaya göre, alanında kapsamlı müfredat ve yetkin öğretim üyesi kadrosuna sahip programa başvurular, 11 Ocak'a kadar sürecek.

Kayıt için ALES veya yabancı dil şartının aranmadığı programa, en fazla 10 öğrenci alınacak.

Program, toplam 10 dersten oluşacak ve proje dahil normal şartlarda 4 dönemde tamamlanacak.

Dersler hafta içi mesai saatleri dışında İSİFAM'ın Vezneciler'deki yerleşkesinde yapılacak.

Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.